Chardonnay

Chardonnay

Billedresultat for chardonnay drue

 

Der er mange gode grunde til, at chardonnay er blevet en af verdens mest populære druesorter.

Det skyldes blandt andet, at chardonnay er en taknemmelig druesort at dyrke, og kan derfor dyrkes i flere klimaer. En anden væsentlig grund er druens succes i det franske område Bourgogne.

Med få undtagelser laves al hvid bourgogne på chardonnay, og på grund af vinelskeres hang til chardonnay fra Bourgogne har mange områder verden over taget druen til sig i håb om at kunne levere samme kvalitet eller noget, der minder om, til bedre priser.

Disse vine er populære med deres delikate balance mellem fyldige frugtnoter, en cremet tekstur og rigdom fra fadlagring. Det interessante er, at druen i sig selv er forholdsvis neutral i både duft og smag, så den forskellige smagsoplevelse, skyldes i virkeligheden vinmagerens arbejde.

Mange vinmagere lader vinen gennemgå en malolaktisk gæring, hvor æblesyren omdannes til mælkesyre, der er mere blød og rund og giver noter af smør og andre mælkeprodukter. Dernæst både gærer og lagrer mange chardonnay på egetræsfade, hvilket bidrager med noter af toast, karamel, popcorn og vanilje. Slutteligt vælger mange at lade de døde gærceller blive i vinen, mens den lagrer, og disse giver mere fylde og tekstur til vinen.

Men ikke alle chardonnayer er fede og fadprægede. De bedste eksempler på lette, friske vine på chardonnay kommer fra Chablis i det nordligste Bourgogne, mens nogle af de mest rige, alkoholtunge og fadlagrede eksempler
kommer fra Californien. Italien kan også lave fantastiske lette, friske og frugtagtige chardonnay vine. Prøv vores Girlan Cuvée 448 eller Tebaldo fra Ciú Ciú

Chardonnay tilpasser sig klimaet, den gror i. I koldt klima bliver den slank med høj syre og noter af citrus og grønne æbler, mens den i
varmt klima får lavere syre og mere tropiske noter. Især i Bourgogne rummer vinene en såkaldt mineralitet, der kan beskrives som
duften af flintesten og hav.

Chardonnay varierer meget i duft og smag fra område til område, men typiske karakteristika er grønne æbler, citron, melon og ananas. Typisk dufter chardonnay også af smør, toast, popcorn og karamel som et resultat af vinmagerens arbejde.

Ikke-fadlagrede chardonnayer bør serveres i almindelige, smalle hvidvinsglas, mens de faglagrede, cremede typer har godt af at komme i et
stort, bredt glas, hvor de kan få luft til at udfolde sig.

Ikke-fadlagret chardonnay skal serveres ved 7-10 grader, mens fadlagrede typer bør serveres ved 10-13 grader.

Hvis du kan lide Chardonnay kan du måske også lide Viognier takket være druens naturlige fedme og cremede tekstur. Prøv vores hvidvin  Feudo Luparello

Italien byder også på vine med druen garganega  i området Soave, som giver nogle intense og komplekse hvidvine. Prøv vores Custoza fra Campo Reale med druen Garganega

Chardonnay lægger most til alt fra de billigste kartonvine til de dyreste i verden.

Table Reservation