Vinudtryk
Enkel forklaring på ord og vendinger der primært er hentet fra vinfremstillingen. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.
A
Additiver ting der tilføres mosten eller vinen for at beskytte den
Afstilkning man fjerner stilkene inden gæring for at undgå for mange tanniner
Alkoholisk gæring gæring hvor sukkeret i druerne omdannes til alkohol
Andengæring ved mousserende vine hvor en andengæring i flasken giver boblerne
Autolysis enzymatisk nedbrydning af gærceller – udvikler smag til vinen
B
Barrique lille egefad hvor vinen kan gære og modne
Batonnage omrøring i vinen for at give smag
Biodynamisk økologisk dyrkning på 1. klasse efter Steiners principper
Bitterhed findes i druerne som et smagselement
Blødning fjerne en del af mosten for at øge koncentrationen
Botrytis ædel råddenskab der koncentrerer druerne og giver ekstra sødlig, spicy smag til søde vine
Brettanomyces en type vildgær der giver muselignende lugt i vinen
Bundfældning klaring af hvidvin før gæringen starter
C
Cuvée blanding af vin fra flere årgange, flere druetyper, forskellige fade eller flere vinmarker. Al vin vil kunne kaldes Cuvée
D
Dekantering hælde vin fra flaske til karaffel
E
Egespåner tilsættes vinen for at give lidt egesmag på en billigere måde
Eddikesyrestik en vin der har fået negativ iltpåvirkning og er blevet skarp
F
Fadgæret gæring af vinen på små egefade , typisk god hvidvin men også finere rødvine
Fadmodnet modning på små egefade
Filtrering for at rense vinen for døde gærceller og småpartikler, ikke altid en fordel
Flor vinstil fra sherry hvor vinen udvikler sig underer et lag af gær (flor)
Fri vin most der løber fra druerne inden presning, indeholder finere aroma- og smagselementer
G
Grøn høst fjernelse af klaser i god tid inden høst for at øge koncentrationen i de resterende druer
Gæring omdannelse af sukker til alkohol
Gæring med hele klaser kræver modne druer, men kan give mere karakter, friskhed, lavere alkohol, lysere farve og lidt lavere syre
H
Hedvin vin der er forstærket med alkohol
I
Ilttilførsel se microoxygenation
K
Klaring fjerne opløste substanser fra vinen som proteiner og tanniner via æggehvide, kasein og bentonit
Koldgæring gæring ved lave temperaturer for at opnå specielle aromaer, typisk for kommercielle hvidvine
Koncentration teknik hvor man fjerner uønsket vand fra mosten eller vinen
Kuldestabilisering vinen nedkøles, så der sker udfældning af vinsten, en unødvendig proces
Kunstvanding vinmarkerne drypvandes
L
Late harvest sen høst af druerne, der har opnået højere sukkerindhold og mere sødlige aromaer
M
Maceration carbonique hele druer gærer under et lag af CO2 for at opnå en saftig vin med lavere tannin, ses typisk i Beaujolais
Malolaktisk gæring omdannelse af æblesyre til mælkesyre via laktiske bakterier
Microoxygenation tilførsel af ilt til most eller vin for at fremme modningsprocessen og afrunde tanninerne
N
Naturvin vin lavet uden tilsætning af svovl og andre additiver
O
Oxidativ behandling vinstil hvor vinen tilsigtet udsættes for ilt for at opnå tertiære aromaer
Orangevin ny vintype der er en hvidvin lavet som en rødvin – får et lidt orange skær
P
Passito vin lavet på tørrede druer
Pasteurisering opvarme vin for at slå mikroorganismer ihjel
Phylloxera vinlus der kan ødelægge vinplanten
Presning proces hvor mosten presses ud af druerne
Pumpe over gærende most pumpes over den øverste hat i gæringskarret for at udtrække smag
R
Racking omstikning fra et fad til et andet
Reduktiv behandling vinstil hvor man beskytter vinen mod uønsket iltpåvirkning – vinene kan lugte lidt af prut, når man lige åbner dem
Restsukker sukker der er tilbage i vinen, når gæringen er stoppet
Reverse osmosis en teknik hvor man kan fjerne alkohol eller vand fra vin
S
Selection grains nobles senthøstede druer med ædelt råd
Skindkontakt den tid druerne ligger i vineriet inden gæring og presning påbegyndes eller den udvidede skindkontakt i rødvin efter gæringen
Solera system en proces hvor der sker blanding af forskellige årgange af sherry
Spinning cone en teknik til at fjerne alkohol fra vin
Støde ned et alternativ til pumpe over, en teknik hvor vinmageren presser den øverste hat i gæringskarret ned i den gærende most for at udtrække smag
Sukker findes i druerne og omdannes til alkohol under gæringen
Sur lie vin der modner på bundfaldet for at opnå ekstra fylde og kompleksitet
Svovldioxid tilsættes vin som stabilisator og beskyttelse mod uønskede ilt-, bakterie- og gærangreb
Syre findes i druer og vin som primært vin-, æble- og i mindre grad mælkesyre
Syrereduktion lavere syre opnås gennem malolaktisk gæring eller tilsætning af kalk
Syretilsætning højere syre opnås gennem tilsætning af syre til vinen, især i varmere klimaer
T
Tannin også kaldet garvesyre i vin. Findes i skind, kerner og stilke
Terroir de klima-, jordbunds- og topografiske forhold der påvirker vinens smag
Trockenbeerenauslese senthøstede druer med ædelt råd
U
Udblødning ved kølige temperaturer kan der vælges en udblødning inden gæringen starter for at udtrække mere farve og smag fra druerne
Udbytte hvor mange kilo druer marken gier pr. hektar
V
Vendange tardive senthøstede druer uden ædelt råd
Vinsten krystallinsk bundfald fra vinsyre, der opstår under vinfremstillingen. Harmløst, men kan fjernes ved dekantering. Risikoen kan minimeres ved at afkøle vine til 3-4 °C
Æ
Ædelt råd druer angrebet af en positiv råddenskab, botrytis cinerea, som i Sauternes og Trockenbeerenauslese
Ø
Økologi vindyrkningsmetode uden anvendelse af kunstgødning og pesticider
Økologisk vin vin fremstillet på druer, der ikke har fået kunstgødning eller pesticider