Generelt servér hellere for koldt end for varmt

I de fleste tilfælde for private smagninger afholder man det om eftermiddagen, enten efter arbejde eller om aftenen. Det er teknisk set en fejl. Du har fået så mange indtryk igennem hele dagen, morgenmad, kaffe, lidt mere kaffe på arbejde, spegepølsemadden til frokost, lidt kaffe med kage om eftermiddagen osv. Alt dette indvirker på din smagssanser og det er. Hvis du skal være skarp til at smage skal du være en smule sulten, så er dine smagssanser klar til smagningen.
Reglen er jo kraftigere en vin er, desto højere temperatur skal vinen have ved servering.
Det er vigtigt ikke at servere en vin for varmt. Man kan ikke køle vinen ned efter serveringen, men en lidt for kølig vin kan varmes let op ved at holde om glasset.

Glassene: skal være tulipanformet hvor mundingen spidser lidt ind. Det gør, at du kan dufte mere og du fanger mange flere nuancer i næsen. Sørg for at de er lugtfri, lugt til glasset og vask dem af hvis det er nødvendigt. Sørg for at skylle dem med rigeligt vand så alle sæberester kommer ud. Tag dem eventuelt ud af skabet eller papkassen og luft dem. Det ser mærkeligt ud, når man står og laver langrends øvelser med et vinglas i hånden, men det hjælper. Du tager simpelthen og giver dem en svingtur.

Hvidt papir: 2 stk. et til at tage notater på, det andet til at se farven på vinen. Hæld glasset lidt på skrå, stop ca. 1 cm. fra glassets kant og hold det ned mod papiret. Her kan man, se om det er en ung eller gammel vin. Er der en svag lilla kant er det en indikation, ikke et facit, på at det kan være en ung vin. Er den derimod brunlig i kanten kan det være en enten ældre vin eller, vin af en drue med svage farvestoffer. Det kunne være Nebbiolo, en drue som findes i bl.a. Barolo-vinene og som typisk giver en brunlig farve i kanten.
I vinen taler man om kanten og kernen. Kanten er den føromtalte og kernen er som regel sværere at få så meget ud af. Man kan godt se forskel på en Bourgogne eller en Shiraz fra Australien, men ellers er det ikke så vigtig.

Følgende bør noteres: farve, duft, smag, druesammensætning, fad/ikke fad og alkohol procent.*
Lyset: også en væsentlig ting. Hold dig fra alt det kunstige neon lys og se om du kan finde et lyst rum uden for mange malerier og dikkedarer.
Næsen: Meget vigtig! Prøv at notere så mange nuancer som muligt. Her skal man næsten ikke tænke. Bare noter det første som falder dig ind. Ret ofte er der mange gengangere hvis man smager på forskellige vine.

Når du skal smage er der yderligere et par ting som du skal tage hensyn til:

Slubring: Ja det lyder mærkeligt, det er fuldt legitimt men det har en større effekt end man lige aner. Kunsten er at suge luft ind samtidig med at man har vin i munden. I starten kan det være en fordel at øve med vand, det bliver konen ret glad for i længden. Det kræver lidt øvelse og man finder hurtigt sin egen teknik. Det du skal gøre er, at du tager en mellemstor mundfuld vin i munden, derefter læner du hovedet en smule frem – så du kan se dine tæer, hvis du står op. Sug så en smule luft ind imellem læberne så du slubrer. Det skal helst lyde som en støvsuger der har fået fat i noget papir, så får du den største effekt. Spyt ud!

At spytte: Det er en nødvendighed hvis du skal smage en røvfuld vin. Jeg ved det er svært, men hvis du skal have noget ud af de sidste vine SKAL du spytte ud. Og ja, det er pisse ærgerligt at spytte en Chateau du-dyr-1. cru-vin-fra-bordeaux-til 1500,- flasken ud, men hvis det skal være seriøst er det sgu nødvendigt.
Vand/brød/nødder: er også en vigtig del til at neutralisere smagen med. Brød er godt hvis det er hvidt uden for mange krummelurer. Nødder er også gode da de neutraliserer smagen hurtigt, uden at du bliver mæt.
Smagerækkefølge: Mucho importante. Lad være med at tage en shiraz før en Bourgogne. Så simpelt er det. Tjek lidt op på druerne og find den passende rækkefølge, spørg eventuelt din vinkyper. Ellers kan du ikke smage forskellen. Det er det samme hvis du tager til en vinsmagning. Brug 5 min på at studere smageprogrammet og vælg dine vine med omhu. Når du så har overstået dem kan du tage de løse ender.

Temperatur: Rødvinen skal ikke stå ved siden af komfuret når mama laver mad. Det gjorde min mor og alle i hendes generation og det er et under jeg stadig kan lide vin! Det er muligvis derfor der er mangel på tjenere J Få tempereret din vin til den rette temperatur, om det så kræver du stiller vinen i køleskabet et par timer så er det at fortrække. For varm vin fremprovokerer en unødvendig alkohol og det er ikke altid en fordel.

Tips om Hvidvin
Det er en god ide at lægge sin hvidvin i køleskabet inden servering, men gør det i god tid. Bedst dagen før, så vinen køles langsomt ned.
Det er vigtigt ikke at forsøge at nedkøle en vin ved at lægge den i fryseren. Smagsstoffer i vinen kan tage skade og ødelægge en ellers god vin og oplevelse.
Vinen tages først ud og åbnes lige inden servering. Den bedste smagsoplevelse for en hvidvin får man, hvis man sætter flasken i en isspand til vinen er drukket.
Vær opmærksom på at når en vin serveres, stiger vinens temperatur 1-2 grader alene blot ved at blive skænket op i et glas.

Tips om Rødvin
Unge og ældre rødvine stiller forskellige krav til temperatur. En yngre rødvin kan serveres køligere end en ældre og mere kompleks vin. En ung eller let rødvin sættes et køligt sted frem til servering.
Vær opmærksom på at når en vin serveres, stiger vinens temperatur 1-2 grader alene blot ved at blive skænket op i et glas.

Reglen er jo kraftigere en vin er, desto højere temperatur skal vinen have ved servering.
Det er vigtigt ikke at servere en vin for varmt. Man kan ikke køle vinen ned efter serveringen, men en lidt for kølig vin kan varmes let op ved at holde om glasset.
Den rette temperatur ved servering:
Kraftige rødvine:
 16-18°
Lette rødvine:
 14-17°
Kraftig, tør hvidvin:
 11-14°
Rosévin og ung portvin:
 10-14°
Sauternes og let, tør hvidvin:
   8-10°
Champagne og mousserende vin:
    7-8°

Dekantering gør en god vin bedre

Man dekanterer vin – dvs. hælder den på karaffel – for at fjerne evt. bundfald og for at give luft til vinen som derved blødgører tanninen i vinen. Det resulterer i en mere blød og rund vin.
Sådan gør du:
Sæt vinen på højkant dagen før
Vin opbevares altid liggende for at sikre, at proppen ikke tørrer ud. Men det er en god ide at stille flasken op dagen før den skal åbnes.
Så er evt. urenheder faldet til bunds og hvirvler ikke rundt i vinen, når man dekanterer den.
 
Åbn vinen forsigtigt
Drej proptrækkeren, ikke vinen, når du åbner flasken!
Hæld op i skæret fra et stearinlys
Når man hælder vinen på karaffel, kan man have et lys stående under halsen på flasken.
På den måde kan man se, når bundfaldet begynder at komme med i den sidste rest af vinen.
Dekanter i rette tid
Er der tale om en ældre vin, anbefaler vi at dekantere vinen lige inden servering.
Unge vine har bedst af at blive dekanteret nogle timer inden servering og stå et køligt sted.
Smag på vinen
Det er en god idé at tage en smagsprøve af vinen, når den er dekanteret, for at se om vinen er som den skal være.
Dekantering er altid et diskussionsemne som kræver en del erfaring. Men som huskeregel er at gammel vin ikke skal dekanteres medmindre den har bundfald og hvis den har behøver den ikke nødvendigvis at skulle pga. den kan dø hurtigt. Forvirret? Det kunne jeg forestille mig, for det er svært. Ungt vin kan som regel dekanteres uden de store misdannelser. I bedste fald sker der ikke noget med den. Når man har fået rutinen kan det så også betyde at du kan nyde din vin med meget større tilfredsstillelse.
Skylning: Lad være med at skylle dit glas med vand. Hvis det er muligt så skyl det med den næste vin du skal smage. Der er ingen grund til at ”fortynde” vinen med vand.
*Alkoholprocent: har intet at gøre med om det er en god vin eller ej. Har den ”gardiner” er det fordi den har et højt glukose indhold og ikke en indikation om den er fantastisk. Ej heller er flaskens vægt! End of discussion.
Og husk. der er ingen facitliste på vin! I princippet er det du behøver at vide om vin er om du kan li vinen eller ej. Du er din egen vinspecialist – Så simpelt er det.
God fornøjelse.

Den korte – sådan smager du på vinen

Hold glasset i en 45 graders vinkel, og se farven op imod en hvid baggrund.

Inden du dufter til vinen, skal den slynges rundt i glasset, så aromaerne i vinen bedre kan duftes.

Herefter tager du vinen op til næsen og dufter og fornemmer indtrykkene.

Tag en pæn mundfuld, og sørg for at vinen kommer godt rundt i munden, og tag også lidt luft ind, så du slubrer let.

“Tyg” på vinen, og smag hvor mange forskellige smagsindtryk du kan fornemme.