Tempranillo

Tempranillo

Tempranillo er for mange danskere indbegrebet af spansk Rioja vin, som var de første spanske vine danskere blev præsenteret for tilbage i 1980’erne.

Denne røde drue står bag nogle af de helt store spanske bestseller vine og man forstår godt hvorfor.

I Portugal anvendes Tempranillo til portvin.

Men Tempranillo produceres ikke kun i Rioja i Spanien. Ribera del Duero og Toro, som begge hører ind under vinregionen Castilla y León, leverer i dag nogle af Spaniens bedste vine som fx Abracadabra fra Divina Proporcion eller den pompøse Rejon fra Bodegas Tridente.

Tempranillo er udbredt over store dele af verden og stortrives bl.a. i Australien, hvor udplantningen af Tempranillo de seneste 10-15 år har været massiv. Man finder også Tempranillo i lande som fx USA, New Zealand, Sydafrika og Mexico.

Tempranillo er en druesort, som egner sig fortrinligt til det spanske køkken. En Tempranillo vin er det perfekte match til krydrede kødretter, tapas og modne oste. Man kan også møde Tempranillo vine, som gør sig godt som sofahyggevin – afhænger bl.a. af fadlagringen.

Tempranillo som vin

Tempranillo er en klassisk rød druesort, som byder på en fyldig og krydret smag. Syreindholdet i Tempranillo er lavt og byder på milde tanniner. Tempranillo egner sig fortrinligt til fadlagring på amerikanske egetræsfade, som tilfører vinen mere aroma og flere nuancer.

Tempranillo har en skøn frugtig mund med smag af jordbær, hindbær og kirsebær.

Jo længere fadlagring man giver en Tempranillo vin, jo flere nuancer får vinen tilført som fx vanilje, urter og blomme.

Dens næse byder på skønne noter af røde bær, vanilje, tobak, læder, chokolade og kanel.

Table Reservation