Syrah

Druen er mørkrød med mellemstore druer med tykt skind, der sidder tæt. Høj syre og høj tannin. Syrah er en krydsning opstået i Rhônedalen og stammer ikke fra Shiraz i Iran eller Syracusae på Sicilien.

Billedresultat for syrah

Druen kaldes Shiraz i Australien og Sydafrika. Den er ikke i familie med Petite Syrah fra Californien. Udbredt over hele kloden, især i Frankrig og Australien, hvor druen spiller en afgørende rolle i blandingsvine bl.a.  med Grenache eller Cabernet Sauvignon.

Syrah er på mode blandt de klassiske røde. Druen kræver en vis varme for at modne, og voksestedet skal vælges med omhu.

Udseende, duft og smag i en god Syrah

Meget mørk fra det rubinrøde til det næsten sortrøde. Som regel mørkere end Cabernet Sauvignon. Dufter i et bredt spekter af læder, peber, lakrids, kød og mørke, krydrede bær. Smager af de samme elementer og ofte med lidt animalske noter, understøttet af god syre og relativt højt tanninindhold. Druen arbejder godt sammen med fad, så noter af toast og vanilje vil som regel være en del af smagsspektret.

Når vinen modner træder frugten i duft og smag mere i baggrunden og suppleres af en bred vifte af mere tertiære og udviklede elementer. Duft og smagskaraktererne vil være mere komplekse i vine fra den gamle verden og mere modne og sødlige i vine fra den nye verden.

Kræver modning min. 3-4 år for at åbne op. Hvis man drikker den før skal den dekanteres min. 1 time før.