Smageudtryk
Forøg dit sprog omkring vin, ved at anvende smageudtryk.
Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter.
A
Animalsk når vinen har noter af kød, stald, læder, gødning mm.
Aroma duften af druer i den unge vin
Aromatisk vin med markant aroma og smag
Autolytisk karakter når mousserende vine har noter af gær og brød
B
Balance harmoni mellem vinens elementer
Bitter let bitterhed kan være elegant
Blomsteragtig blomsteraromaer
Blød vinen virker rund med moderat syre og tannin
Botrytis karakter når søde dessertvine har noter af krydret honning fra de rosinagtige druer. Kaldes også ædel råddenskab.
Bouquet duften af en moden vin
C
CO2 boblerne i mousserende vin
D
Drikbar en vin der kan drikkes med fornøjelse uden at være moden
Dybde stor intensitet i smagen
E
Eftersmag den smag der bliver hængende i munden efter vinen er drukket
F
Fadnoter duft og smag af vanilje, røg og toast fra modning på små egefade
Fast en vin med gode tanniner og frisk syre
Fed vinen fylder i munden og føles rig – som regel pga høj alkohol
Fejl der er noget galt med vinen i form af uklarhed, syg prop m.m.
Flæsket rund og fyldig vin med god saft
Fløjlsagtig delikat, blød, fyldig, og stoflig.
Forførende charmerende frisk vin med delikat, fin frugt
Frisk vin med god syre
Frugtagtig vin mættet med frugt
Flygtige syrer lidt er godt, men for meget er en fejl, og vinen smager af neglelak
Fyldig vinen fylder godt i munden
G
Grøn en vin der smager umodent
Gæragtig smager af gær og brød, er en kvalitet i mousserende vine
Garvesyre se tannin
H
Halvsød en vin med moderat sukkerindhold
Harmonisk der er fin balance mellem vinens komponenter
Hård en vin med for meget garvesyre
I
Intens en kraftig og pågående vin
Intensitet relaterer sig til intensiteten i farven, duften eller smagen
K
Klar ingen tåger, partikler eller urenheder
Kraftig rig og fyldig
Kompleks god vin med mange lag i vinen
Kort ingen eftersmag
Krop vinens vægt og fylde
Krydret når vinen indeholder krydrede elementer som peber, kanel mm.
Kunstig en overmanipuleret vin der smager kunstigt
L
Landlig en vin med landlige aromaer som stald, dyr og gødning
Lang lang eftersmag der bliver hængende i munden
Let en vin med ringe vægt og fylde og typisk med lavere alkohol
Livlig en frisk vin med god syre og frisk frugt der hopper lidt på tungen
Lukket en ung vin der endnu ikke har åbnet sig
Længde minder om eftersmag
M
Madeiriseret en vin der er oxideret og virker flad og skarp
Mager en tør vin med høj syre og ikke meget frugt
Malolaktiske karakterer mere afrundet vin med smøragtige noter fra stoffet diacetyl
Mineralsk når vinen indeholder elementer af flint, kalk eller diesel
Moden en vin der er på toppen og er klar til at blive drukket
Mousse boblerne i mousserende vin. Jo mindre og jo mere intense bobler des bedre vin
Mundfylde oplevelsen af vinen i munden. En rig og fyldig vin har god mundfylde.
Munter en kvik, glad og let vin som Beaujolais
N
Neutral svag aroma og smag
O
Opulent meget fyldig og blød
Oxideret en vin der er ødelagt af for meget ilt, der gør vinen både skarp og flad
P
Parfumeret en elegant og aromatisk vin
Propsmag alvorlig vinfejl hvor smagen er ødelagt og fremstår muggen og støvet
R
Rank en frisk vin med knivskarp syre
Reduktiv en vin der har fået for lidt ilt og udviklet noter af rådne æg. Noterne vil forsvinde ved iltning
Ren en duft og smag uden fejl
Rig behøver ikke være sød, men udtryk for en intens smagspalet
Robust fyldig vin med god syre og markant tannin
Rund blød og fyldig vin
S
Saftig en vin med masser af frugt, god syre, attraktiv og ligetil
Silkeagtig blød og delikat tekstur (fornemmelse af vinen i munden)
Simpel ikke meget karakter i vinen
Skarp for høj syre
Slap for lav syre
Smøragtig noter fra malolaktisk gæring gennem diacetyl
Solid fyldig og kraftig
Sprød tør og livgivende syre
Syntetisk se under kunstig
Syrerig en vin med god syre
Sød en vin der har godt med restsukker
T
Tanninrig en vin der har godt med garvesyre (tannin) viser sig som en udtørrende fornemmelse på gummerne
Tung fyldig og kraftig vin med høj alkohol, der giver et for voldsomt udtryk
Tør en vin uden restsukker
Tåget skyer der svæver rundt
Tårer tykke gardiner på glasset som tegn på en vin rig på alkohol
U
Udtørrende fornemmelsen af tanniner i vinen, der opleves på gummerne
Ungdommelig en vin der ikke er færdigudviklet og med friske frugtnoter
Uren en vin der er uklar eller ikke er ren i frugten
Urteagtig en vin der er præget af grønne aromaer som krydderurter, græs mm.
V
Vegetalsk en vin der er præget af noter af grøntsager som asparges, peberfrugt, grønne blade mm.
Velduftende duften er ren og frisk og med en vis intensitet