Smageudtryk

Smageudtryk

Forøg dit sprog omkring vin, ved at anvende smageudtryk.

Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter.

 

A

Animalsk når vinen har noter af kød, stald, læder, gødning mm.

Aroma duften af druer i den unge vin

Aromatisk vin med markant aroma og smag

Autolytisk karakter når mousserende vine har noter af gær og brød

 

B

Balance harmoni mellem vinens elementer

Bitter let bitterhed kan være elegant

Blomsteragtig blomsteraromaer

Blød vinen virker rund med moderat syre og tannin

Botrytis karakter når søde dessertvine har noter af krydret honning fra de rosinagtige druer. Kaldes også ædel råddenskab.

Bouquet duften af en moden vin

 

C

CO2 boblerne i mousserende vin

D

Drikbar en vin der kan drikkes med fornøjelse uden at være moden

Dybde stor intensitet i smagen

E

Eftersmag den smag der bliver hængende i munden efter vinen er drukket

F

Fadnoter duft og smag af vanilje, røg og toast fra modning på små egefade

Fast en vin med gode tanniner og frisk syre

Fed vinen fylder i munden og føles rig – som regel pga høj alkohol

Fejl der er noget galt med vinen i form af uklarhed, syg prop m.m.

Flæsket rund og fyldig vin med god saft

Fløjlsagtig delikat, blød, fyldig, og stoflig.

Forførende charmerende frisk vin med delikat, fin frugt

Frisk vin med god syre

Frugtagtig vin mættet med frugt

Flygtige syrer lidt er godt, men for meget er en fejl, og vinen smager af neglelak

Fyldig vinen fylder godt i munden

G

Grøn en vin der smager umodent

Gæragtig smager af gær og brød, er en kvalitet i mousserende vine

Garvesyre se tannin

H

Halvsød en vin med moderat sukkerindhold

Harmonisk der er fin balance mellem vinens komponenter

Hård en vin med for meget garvesyre

I

Intens en kraftig og pågående vin

Intensitet relaterer sig til intensiteten i farven, duften eller smagen

K

Klar ingen tåger, partikler eller urenheder

Kraftig rig og fyldig

Kompleks god vin med mange lag i vinen

Kort ingen eftersmag

Krop vinens vægt og fylde

Krydret når vinen indeholder krydrede elementer som peber, kanel mm.

Kunstig en overmanipuleret vin der smager kunstigt

L

Landlig en vin med landlige aromaer som stald, dyr og gødning

Lang lang eftersmag der bliver hængende i munden

Let en vin med ringe vægt og fylde og typisk med lavere alkohol

Livlig en frisk vin med god syre og frisk frugt der hopper lidt på tungen

Lukket en ung vin der endnu ikke har åbnet sig

Længde minder om eftersmag

M

Madeiriseret en vin der er oxideret og virker flad og skarp

Mager en tør vin med høj syre og ikke meget frugt

Malolaktiske karakterer mere afrundet vin med smøragtige noter fra stoffet diacetyl

Mineralsk når vinen indeholder elementer af flint, kalk eller diesel

Moden en vin der er på toppen og er klar til at blive drukket

Mousse boblerne i mousserende vin. Jo mindre og jo mere intense bobler des bedre vin

Mundfylde oplevelsen af vinen i munden. En rig og fyldig vin har god mundfylde.

Munter en kvik, glad og let vin som Beaujolais

N

Neutral svag aroma og smag

O

Opulent meget fyldig og blød

Oxideret en vin der er ødelagt af for meget ilt, der gør vinen både skarp og flad

P

Parfumeret en elegant og aromatisk vin

Propsmag alvorlig vinfejl hvor smagen er ødelagt og fremstår muggen og støvet

R

Rank en frisk vin med knivskarp syre

Reduktiv en vin der har fået for lidt ilt og udviklet noter af rådne æg. Noterne vil forsvinde ved iltning

Ren en duft og smag uden fejl

Rig behøver ikke være sød, men udtryk for en intens smagspalet

Robust fyldig vin med god syre og markant tannin

Rund blød og fyldig vin

S

Saftig en vin med masser af frugt, god syre, attraktiv og ligetil

Silkeagtig blød og delikat tekstur (fornemmelse af vinen i munden)

Simpel ikke meget karakter i vinen

Skarp for høj syre

Slap for lav syre

Smøragtig noter fra malolaktisk gæring gennem diacetyl

Solid fyldig og kraftig

Sprød tør og livgivende syre

Syntetisk se under kunstig

Syrerig en vin med god syre

Sød en vin der har godt med restsukker

T

Tanninrig en vin der har godt med garvesyre (tannin) viser sig som en udtørrende fornemmelse på gummerne

Tung fyldig og kraftig vin med høj alkohol, der giver et for voldsomt udtryk

Tør en vin uden restsukker

Tåget skyer der svæver rundt

Tårer tykke gardiner på glasset som tegn på en vin rig på alkohol

U

Udtørrende fornemmelsen af tanniner i vinen, der opleves på gummerne

Ungdommelig en vin der ikke er færdigudviklet og med friske frugtnoter

Uren en vin der er uklar eller ikke er ren i frugten

Urteagtig en vin der er præget af grønne aromaer som krydderurter, græs mm.

V

Vegetalsk en vin der er præget af noter af grøntsager som asparges, peberfrugt, grønne blade mm.

Velduftende duften er ren og frisk og med en vis intensitet

Table Reservation