Prosecco

Prosecco

Prosecco er en form for spumante, der laves i regionen Veneto på hovedsageligt én særlig drue. Den hed indtil for ganske nylig også prosecco, men nu har man besluttet at kalde denne drue for glera. Det har man gjort for, at gøre det nemmere at skelne mellem druen og DOCG-området Prosecco.

De fineste proseccoer i Veneto kommer fra to områder i nærheden af Treviso, som nu også har fået DOCG-status. Særligt fint er underområdet Cartizze. Rigtigt meget prosecco er extra dry, hvilket betyder, at man tillader en anelse mere sødme end, når boblerne er brut, men de findes også knastørre. Metodo classico er tilladt, men ikke et krav.

1. Geografi

Prosecco må udelukkende komme fra et specifikt område i det nord-østlige Italien.  Det består af to dedikerede regioner DOC Prosecco DOC som dækker en del af Veneto og Friuli samt  DOCG Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore, som består af 15 kommuner mellem byerne Conegliano og Valdobbiadene nordvest for Venedig. Hele området består af 5.200 hektar.

2. Druerne

Prosecco laves på Glera druen, en drue som tidligere blev kaldt Prosecco. Men man må også gerne benytte verdiso, perera og bianchetta samt de internationale druer pinot noir og chardonnay.

3. Sådan laves den 

I modsætning til i Champagne og Cava gærer Prosecco ikke på flasken, men på en tryktank. Denne metode kaldes også charmat metoden. Vinen tappes derefter under tryk på flaske, så boblerne bevares. Boblerne er derfor mere livlige end ved den klassiske metode. Det mindst tilladte alkoholindhold er 10 %, men oftest er indholdet 11,5-12 %. Nogle få vælger dog at gære på flaske hvilket også er tilladt.

4. Hvad betyder Prosecco

Ordet Prosecco kan oversættes med “næsten tør”.

5. Hvad serverer man den til

Prosecco-vinene findes i mange afskygninger. Den letteste er “frizzante” som er velegnet til fisk og skaldyr, mens den mousserende  “spumante” med større og mere aggressive bobler oftest bruges som aperitif eller til fiskeretter. Der findes også let sødlige og meget tørre udgaver.

6.  De bedste vine

De mest anerkendte og ofte bedste vine kommer fra området Cartizze, som er en bjergside beliggende i Conegliano Valdobbiadene DOCG på godt 107 hektar. Det er udover jordbunden specielt mikroklimaet som skaber den høje kvalitet. Blandt andet er der store forskelle på nat og dagtemperaturer, hvilket giver en bedre modning af druerne.

7. Cocktails

Mange italienere benytter Prosecco i drinks. Denne drink er blandt de mest populære.

Aperol Spritz

50ml Aperol

75ml Prosecco

Lidt danskvand

En skive appelsin

8. Prosecco har sin helt egen vinrute

Prosecco-området har sin egen vinrute, i øvrigt Italiens første fra 1966. Her kan man nyde de flotte frodige vinmarker op af skråningerne, men også et hav af små middelalderlandsbyer med vinforretninger, gode trattoriaer, kirker, monumenter og ruiner fra antikken og langs ruten i øvrigt på masser af agriturismo-steder (bed & breakfasts), der af og til ligger på selve vingårdene.

Table Reservation