Pinot Noir

Pinot Noir

Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område. Det skyldes forskelle i områder (jordbund og klima), men skyldes også, at der er et meget bredt spekter af forskellige kloner (planter med specifikke egenskaber) der er afprøvede og testet i planteskoler, som vinmageren kan vælge imellem. Det er med til at give de forskellige udtryk som druen kan have.

Billedresultat for pinot noir

De bedste kloner kan være svære at få fat i. Forkerte kloner eks. højtydende champagnekloner, der er nemme at skaffe, er medvirkende til for tynde vine, der også modner for hurtigt.

Enkelte foretrækker at lave eget plantemateriale, typisk de allerbedste producenter. Det giver mere kompleksitet i vinene

Pinot Noir i mark og kælder

Druen er særdeles arbejdskrævende og sart, hvilket bl.a. skyldes det tynde skind, der gør druen modtagelig overfor sygdomme. Der beskæres og arbejdes intensivt m. blade og skud, høstes typisk m. håndkraft og der sker en omfattende sortering af druerne inden gæring.

Der arbejdes mere intensivt m. mosten under gæringen for at udtrække de forfinede, komplekse duft og smagselementer. Druen arbejder godt sammen med fad og modner typisk på små franske  egefade. Især i Bourgogne er udbytterne lave, typisk 6-8 klaser pr. plante. I modsætning til Californien, hvor udbyttet let bliver 18-20 klaser pr. plante.

Når plantetallet stort set er det samme ynder Bourgognebønderne at sige ” Vi laver Pinot Noir og I Californien laver de penge”

Table Reservation